ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΠΑΙΔΑΚΙ;



Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πως μπορεί να νιώθει μια γυναίκα όταν της απευθύνεις αυτή την ερώτηση; Μια γυναίκα που πριν λίγες μέρες μπορεί να απέβαλε; Που μπορεί να προσπαθεί μήνες ή και χρόνια ολόκληρα να τα καταφέρει; Ή μια γυναίκα που δεν την αφορά το θέμα μητρότητα και έχει κουραστεί να πρέπει να απαντάει στην ίδια ερώτηση, χιλιάδες φορές και να εξηγεί άλλες τόσες, κόντρα στο κατεστημένο της κοινωνίας μας αυτή της τη στάση ζωής.

Δεν υπάρχει χειρότερο συναίσθημα από το να της υπενθυμίζεις με τόσο αδιάκριτο και ωμό τρόπο την «αποτυχία» που κουβαλάει μέσα της για το ότι δεν μπόρεσε ακόμη να εκπληρώσει το όνειρό της, να γίνει μανούλα. Τι κι αν είναι ηρωίδα στα δικά μου μάτια και πολλών άλλων ακόμα, για την πίστη στο όνειρό της και τις αμέτρητες προσπάθειες της για να τα καταφέρει…;;; Κάθε μικρή «ήττα» της την κάνει πιο δυνατή και πεισματάρα να χαρίσει στον εαυτό της ένα δώρο ζωής, για να του διοχετεύσει όλη αυτή την αγάπη που την κρατά όρθια να προσπαθεί ξανά και ξανά.

Μην ρωτάς λοιπόν μια γυναίκα γιατί δεν έχει κάνει παιδί. Ίσως για εκείνη να είχε σβήσει νωρίς το όνειρο της μητρότητας, όταν συνειδητοποιούσε πως όσο και να θέλει δεν θα μπορέσει ποτέ να κάνει ένα δικό της παιδάκι. Κι όμως στάθηκε στα πόδια της και διεκδίκησε το νόημα της ζωής της και το δικαίωμα της να μην γίνει αιχμάλωτη ενός ονείρου.

Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο, τη γυναίκα που ρώτησες πριν από λίγο, ο άντρας της, το άλλο της μισό, να μην μπορεί εκείνος να κάνει ένα παιδί. Μην τη ρωτάς, γιατί η αγάπη της γι αυτόν τον άνθρωπο είναι πάνω απ’ όλα, ακόμα και από το όνειρό της να αποκτήσει ένα παιδί. Μαζί το ονειρεύτηκαν, μαζί το προσπάθησαν, μαζί το «ξέχασαν»... Είχαν αποφασίσει ήδη όμως πως ο ένας θα είναι δίπλα στον άλλο ό,τι κι αν συμβεί. Κι αυτό που τους έτυχε τους έφερε ακόμα πιο κοντά. Ο ένας για τους δύο και οι δύο για τον ένα. Έτσι σκέφτονται, έτσι αγαπήθηκαν. Και δεν χαράμισε τη ζωή της όπως πολλοί θα ψιθυρίσουν για έναν «ανίκανο», γιατί η αγάπη του την έκανε πολύ ικανή να είναι Άνθρωπος με Α κεφαλαίο και να αγαπά χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όπως οφείλει μια αληθινή και αγνή αγάπη να αγαπά.

Μην αγχώνεις μια γυναίκα για το πότε έχει σκοπό να γίνει μάνα. Το άγχος και το στρες της καθημερινότητας τους έχουν μπλοκάρει και τους δυσκολεύει αρκετά. Μην το κάνεις χειρότερο. Δώσε τους ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά και χάρισε τους όμορφες στιγμές να νιώσουν γεμάτοι για να προσπαθούν πάλι και πάλι με υπομονή, με αυτοπεποίθηση και θετική ενέργεια να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα.

Ζούμε στην εποχή της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της αυτοδιάθεσης. Γι αυτό μη ρωτάς γιατί μια γυναίκα δεν έχει ακόμα ένα παιδί. Γιατί η απάντηση είναι απλή. «Δεν θέλει». Ξέρεις τι θάρρος και τι αυτογνωσία χρειάζεται για να το πει αυτό; Έσφιξε τα δόντια για να μάθει να μη τη νοιάζει η γνώμη και τα στερεότυπα μιας κοινωνίας ολόκληρης, να ορθώσει το ανάστημα της και να δηλώσει ευθαρσώς ότι δεν θέλει ένα παιδί. Τόλμησε να πει πως είναι ευτυχισμένη χωρίς παιδιά και υποχρεώσεις τέτοιου είδους; Θα την κοιτάζουν τουλάχιστον σαν εξωγήινο και τα σχόλια περί ηθικής πίσω από την πλάτη της θα δίνουν και θα παίρνουν. Όμως φίλοι μου, δεν τη νοιάζει η άποψη σας, γιατί εκείνη ξέρει τι θέλει από τη ζωή της και δεν εξαρτάται από αντιλήψεις παλαιάς κοπής για να είναι ευτυχισμένη. Και αφού το θέμα παιδιού δεν την απασχολεί, για ποιο λόγο να απασχολεί εσένα και τον κάθε εσένα…;;

«Γιατί δεν έχεις κάνει ακόμα ένα παιδάκι; Γιατί το καθυστερείς»; Μια αθώα ερώτηση; Μια ερώτηση να είχαμε να λέγαμε; Ή μια ερώτηση στοχευμένη για χτύπημα κάτω από τη μέση; Πάντα η προέλευσή της και ο σκοπός της θα αμφισβητείται.

Όπως ο κούκος μόνος του δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη, έτσι κι ένα παιδί δεν προσφέρει από μόνο του την ευτυχία και την ολοκλήρωση σε μια γυναίκα και κατ’ επέκταση σε ένα ζευγάρι. Το παιδί είναι μια επιθυμία ή ένα θαύμα που μπορεί να συμβεί, μπορεί και όχι, αλλά σίγουρα δεν είναι και δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός ή μια κοινωνικά αναγκαστική φυσική εξέλιξη.

Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα σου έρθει στο μυαλό να κάνεις αυτή την τόσο κλισέ και ξεπερασμένη ερώτηση, ξανασκέψου το. Καλύτερα μην πεις τίποτα, απλά χαμογέλασε και θαύμασε τη γυναικεία φύση και την αγνή αγάπη χωρίς να βασανίζεις το μυαλουδάκι σου με δεύτερες περιττές σκέψεις που ούτε κατά διάνοια σε αφορούν. 


Σχόλια

Hot stories